Kemični piling

S staranjem se luščenje in drugi fiziološki procesi v koži odvijajo vse počasneje, zaradi česar na povrhnjici zastajajo plasti odmrlih celic, koža deluje motno, utrujeno, je izsušena. Pri kemičnih pilingih na kožo nanesemo različne vrste kislin, ki nadzorovano oluščijo vrhni sloj in obenem spodbudijo obnovo in pomladitev kože. Glede na debelino odstranjenega vrhnjega sloja kože pilinge delimo na povrhnje, srednje globoke in globoke. Za odstranitev začetnih, blagih starostnih in pigmentnih sprememb uporabljamo pilinge z alfa inbeta hidroksi kislinami ali triklorocetno kislino v koncentraciji do 20 %.Vnetje je zmerno in okrevanje kratkotrajno. Za bolj izrazit učinek uporabimoTCA višjih koncentracij, najgloblje pilinge pa izvajamo s fenolom. Pri le-tehje okrevanje ustrezno daljše. Raztopino lahko nanesemo na celoten obraz ali le posamezna področja –najpogosteje ga uporabljamo na obrazu, vratu, dekolteju in rokah.

 

Zakaj se stranke odločijo za kemični piling?

  • Če imate plitke gube ali od sonca poškodovano kožo (hrapava koža, usnjat videz)
  • Če imate povrhnje, blage brazgotine
  • Za odstranitev pigmentnih sprememb (rjavi madeži in pege na koži)
  • Za odstranitev prekanceroznih sprememb

 

Različne vrste kemičnih pilingov in potek posega

 

Kemični pilingi se razlikujejo po sestavini kisline, ki jo nanesemo na kožo. V Estetiki BartenjevRogl uporabljamo tri vrste kislin, ki se med seboj razlikujejo po globini delovanja, učinkovitosti in času okrevanja – Alfa hidroksi kisline (AHA),triklorocetno kislino (TCA) in piling s fenolom. Najprimernejši piling za vašet ežave vam bo po pregledu svetoval strokovnjak iz Estetike Bartenjev Rogl.

 

AHA pilingi

 

Najpogosteje uporabljeni površinski pilingi vsebujejo alfa hidroksikisline (npr. glikolna kislina). Enkraten nanos nekoliko osveži kožo, zaizrazitejši učinek in odstranitev površinskih nepravilnosti pa je potrebnih večzaporednih nanosov. Priporočljivi so za zmanjševanje začetnih, s staranjem povezanih sprememb.

 

Po ustrezni priprave kože na poseg, piling z AHA kislino nanesemo naizbrano področje. Razen rahlo zbadajočega občutka po nanosu je poseg neboleč inanestezija ni potrebna. Glede na želeni učinek, vrsto in moč kisline piling pustimo delovati 5 do 30 minut. Poseg zaključimo z nanosom negovalnega mazila. Takoj po posegu lahko uporabite ličila in se vrnete k vsakodnevnim aktivnostim.

 

 

TCA pilingi

 

Triklorocetno kislino (TCA) za željeni učinek uporabljamo v različnih koncentracijah in nanašamo na različne načine. Piling s TCA uporabljamo zaglajenje plitkih[MB1] statičnih gub in[MB2] [MB3] [MB4]  odstranjevanje povrhnjih pigmentnih sprememb na obrazu in drugih delih telesa (vrat, roke).

 

Praviloma je pred posegom potrebna priprava kože z belilno kremo, ki vsebuje hidrokinon in kremo z retinolom, ki spodbudi obnovo kože. Po ustrezni priprave kože na poseg, se kislina nanese na izbrano področje. Glede na želen učinek in stopnjo jakosti kisline, učinkovino pustimo delovati med 10 do 45 minut. [MC5] Kislino nevtraliziramoin tako zaključimo njeno delovanje. Poseg zaključimo z nanosom antibiotičnega mazila. Prve dni okrevanja je značilno luščenje vrhnjega dela kože, sledirdečiča, zato se veliko pacientov odloči, da se bo teden dni ali več izogibalajavnih prostorov in druženja. Pilinge z TCA v manjših koncentracijah lahkovečkrat ponovimo. S tem dosežemo boljši učinek, okrevanje pa razdelimo na večkrajših obdobij.

 

Piling s fenolom

 

Najbolj agresiven in najglobje delujoč in najbolj učinkovit je piling sfenolom, ki ga uporabljamo le na izbranih delih obraza.

 

Po ustrezni priprave kože na poseg, se fenol nanese na izbrano področje.Najpogosteje se uporablja za odstranjevanje prekanceroznih sprememb in navpičnopotekajočih gubic na zgornji ustnici. V nasprotju z ostalimi pilingi imaizrazit belilni učinek. 6-12 ur po posegu se pojavi oteklina, ki v 3-4 dnehpostopno izveni. Za bolj blag učinek lahko fenol razredčimo z olivnim oljem, vendarse ob drugih vrstah pilingov kombinacija redko uporablja.

 

Po vseh pilingih je pomembno, da se izogibate sončnim žarkom in da upoštevate vsa navodila za okrevanje, ki vam jih poda zdravnik.