zdravljenje aken

Odstranjevanje kapilar in žilnih sprememb

Zakaj imamo vidne vene na nogah?


Krčne in pajkaste žile so poškodovane žile. V zdravih žilah te zaklopke potiskajo kri v eno smer - nazaj v naše srce. Ko so ti zaklopki šibki, nekaj krvi teče nazaj in se nabira v žili. Odvečna kri v veni pritiska na stene vene.

Z nenehnim pritiskom se venske stene šibijo in izbočijo. V tem vidimo krčno ali pajkovo žilo. Nekateri ljudje imajo večje tveganje za razvoj teh žil. Če jih imajo krvni sorodniki, imate večje tveganje. Mnogi ljudje jih dobijo, ker večino dni v tednu sedijo ali stojijo dalj časa. Te žile se pogosteje pojavljajo tudi s starostjo in med nosečnostjo.

Pajkaste žile žile lahko povzročijo tudi sončna svetloba, hormonske spremembe ali poškodba.

Krčne žile na nogah ali kot jih tudi imenujemo - 'varice', nastanejo zaradi razširitve podkožnih ven, kar ne predstavlja zgolj estetskih neprijetnosti, temveč tudi zdravstvene težave. So le ena izmed motenj v delovanju venskega sistema, ki jim pravimo tudi kronične bolezni ven (KBV).

Ljudje s krčnimi žilami pogosto občutijo utrujenost in napetost v nogah, ponoči se pojavljajo krči v mečih, okoli gležnjev se pojavijo srbeče in včasih tudi pekoče otekline,vnamejo se lahko povrhnje vene, z leti pa se koža obarva v rjavo v nekaterih primerih se lahko pojavi boleča razjeda.

 

Vzrok za nastanek krčnih žil leži v slabem vezivnem tkivu v venah nog. Pri ljudeh, ki nimajo krčnih žil, venske zaklopke v vrhnjih in globokih venah zagotavljajo pretok venske krvi proti srcu, medtem ko v primeru krčnih žil zaklopke v razširjeni veni več ne opravljajo svoje funkcije, zato se kri po globokih venah vrača ledo dimelj, od koder se po povrhnjih venah vrača nazaj v golen. Zaradi povratnega toka krvi, ki se s tem oblikuje, kri zastaja v goleni, kar občutimo kot napetost v nogah.

  

Kako poteka odstranjevanje kapilar in žilnih sprememb?


Lasersko zdravljenje: Dermatologi uporabljajo laserje za zdravljenje pajkov in majhnih krčnih žil. Med laserskim zdravljenjem vaš dermatolog usmeri lasersko svetlobo v veno

Majhne pajkaste žile lahko izginejo takoj po zdravljenju. Večje pajkaste žile in krčne žile potemnijo in verjetno jih boste videli še 1 do 3 mesece preden izginejo. Za popolno odstranitev boste morda potrebovali 3 ali več tretmajev.

 

Priporoča se predvsem:

- čim manj dolgotrajnega sedenja ali stanja na mestu,

- izogibanje sedenju s prekrižanimi nogami,

- več gibanja s stopali, dviganja nog, različne oblike aktivnosti večkrat na dan (hoja, počasen tek, kolesarjenje, plavanje), odsvetuje se igranje tenisa, nogometa, rokometa,košarke,

- pri počitku imejte noge rahlo privzdignjene,

- izogibanje toploti(sončenje, savna, ipd.),

- hladne kopeli,

- zmanjšanje telesne teže, uživanje več vlaknin,

- izogibanje oblačilom, ki stiskajo področje nog.