zdravljenje aken

Lasersko zdravljenje aken

V koži se nahajajo žleze lojnice, ki izločajo loj, s pomočjo katerega koža ostane vlažna in prožna. Če ob prekomernem delovanju žlez lojnic pride do zamašitve njihovih izvodil, se loj skupaj s kožnimi celicami in bakterijami kopiči v globljih predelih kože in s tem kožo draži, zaradi česar se posledično pojavi vnetje, ki povzroča nastanek mozoljev ali tudi aken.

Akne se najpogosteje pojavljajo na tistih predelih telesa, kjer je več žlez lojnic – na obrazu, vratu, prsnem košu, hrbtu in ramenih, njihovo zdravljenje pa lahko poteka s sistemsko terapijo(zdravljenje z antibiotiki) ali z lokalno terapijo.

lasersko zdravljenje aken
lasersko zdravljenje aken

Razvoj aken

Poznamo zelo različne oblike aken, ločujemo jih predvsem glede na starost bolnika in obliko vnetja, včasih pa tudi glede na vzrok. Klasična mozoljavost najstnikov (acne vulgaris) je npr. lahko izražena blago, praktično brez vnetja (komedonske akne), lahko pa se razvije sistemsko obolenje, ko ima bolnik poleg hudih, gnojnih aken, tudi povišano telesno temperaturo, bolečine v sklepih,izvidi krvi pa kažejo povišane parametre vnetja (acne fulminans). Poznamo tudi akne pri novorojenčkih oziroma dojenčkih, akne v odraslem obdobju, akne,ki jih sprožijo zunanji dejavniki ali zdravila itn.

Akne lahko prizadanejo ljudi vseh starosti in obeh spolov. V koži se nahajajo žleze lojnice, ki skrbijo, da je naša koža vlažna in prožna. V času pubertete, ko je izločanje hormonov povečano, so žleze lojnice bolj dejavne - izločajo več loja, zato koža deluje bolj mastna.

Hitri rezultati, brez stranskih učinkov

Za aktivne akne Fotonovo lasersko zdravljenje zmanjšuje vnetje aken s fotoselektivno absorpcijo in nadzorovanimi učinki segrevanja. Fotonov laser varno prodira skozi kožo do optimalne globine zdravljenja, da termično ter selektivno uniči prekomerno aktivne žleze. Poleg toplotnih penetracijskih lasersko zdravljenje aken pospešuje tudi proces celjenja in spodbuja preoblikovanje kolagena, kar je pomemben korak pri dolgoročnem zdravljenju aken.