zdravljenje aken

Lasersko odstranjevanje brazgotin

Zakaj se pojavijo brazgotine?

Brazgotine so zaščitni odgovor organizma na poškodbo, ob katerem telo obnovi kontinuiteto kože in prepreči vstop mikrobom v notranjost organizma. Na mestu brazgotine zdravo kožo zamenja preplet čvrstih, nepravilno urejenih vezivnih vlaken, brez lasnih mešičkov, žlez in ostalih aneksov, ki so sicer prisotni v koži. Najsrečnejši imajo brazgotine le kot posledice odrgnin kolen in komolcev iz otroških let,drugi zaradi poškodb ob nesrečah, opeklin ali operativnih posegov.

 

Brazgotine zorijo in se spreminjajo več kot leto dni. V tem času pobledijo in se zmehčajo,tako da na mestu rane ostane tanka, komaj vidna, črta. Hipertrofične brazgotine nastanejo zaradi pretiranega kopičenja vezivnega tkiva. So rdeče, pečejo in srbijo, nekaj mesecev so dvignejo nad nivo okolne kože, nato pa se postopno nekoliko zmehčajo in zbledijo.

Kakšne so razlike med brazgotinami?

Keloidne brazgotine imajo sprva podobno obliko, vendar se zaradi dedne nagnjenosti spontano ne zmanjšajo, pač pa se njihova rast nadaljuje preko meja prvotne rane. Če jih zgolj izrežemo, spodbudimo njihovo rast. Ker praviloma ostanejo še večje, je ob izrezu potrebno dodatno zdravljenje. Zaradi elastičnosti kože ali ob večjih napetostih na šivni črti, se v času zorenja brazgotine lahko tudi pretirano raztegnejo. Razvlečene brazgotine so blede, površina je lahko pod nivojem okolne kože, izgledajo kot bi se robovi rane razmaknili. Posebna vrsta brazgotin so atrofične ali vdrte brazgotine, ki so najpogosteje posledica aken.

 

Zakaj odstraniti brazgotine?

Brazgotine glede na videz, velikost in mesto lahko predstavljajo hudo estetsko težavo. Zaradi motene samopodobe in manjše samozavesti nas lahko ovirajo na vseh ravneh življenja. Poleg estetskih lahko predstavljajo tudi funkcionalne težave kot so:zmanjšana gibljivost sklepov, težave pri zapiranju očesa, moten občutek za dotik in ponavljajoče se rane.

Na končni izgled brazgotine vplivajo številni dejavniki. Nekatere poznamo, številnih ne. Na nekatere lahko pomembno vplivamo, na druge, kot so prirojena nagnjenost, tip kože ali starost, žal ne.

Če ocenimo,da zaradi posebnih okoliščin v fazi celjenja rane ali zorenja brazgotina ni najlepša, lahko z nekaterimi posegi izboljšamo njen izgled. Pri tem moramo biti potrpežljivi in počakati, da brazgotine dozorijo, za kar je potrebno vsaj leto dni.